Vaste grond – Building in Jeans part 2

  • Nederland Verbouwt is erbij!

Een half jaar geleden ploften we nog menig avond op de bank en vroegen we aan elkaar: “Wat zullen we vanavond doen?” Er waren vele leuke opties: filmpje kijken, drankje doen op de boulevard van Harderwijk, vuurtje maken en wijntje drinken, televisie kijken, eten bij vrienden of ouders of nog even lekker struinen over de heide. Avonden waren mijn favoriet en de fijnste avond was de zaterdag. Vaak was het dan al voorbij middernacht voordat wij, moe en voldaan, ons bed opzochten.

Dat gaat nu wel anders. Als we nu aan het einde van de dag geen andere verplichtingen hebben, stellen we elkaar dezelfde vraag het liefst nog vóór we op de bank zijn geploft (want anders is het zo moeilijk weer van die bank te komen): “Wat zullen we vanavond doen?” Het is een overbodige vraag, want het antwoord is steevast: klussen. In de vorm van de klus is per week vaak wel variatie: zand scheppen, vloerisolatie leggen, vloerisolatie afpurren, vloerverwarming vastmaken met tie-rips en daarna kijken we weer verder. In die volgorde. De variatie is fijn. Tegen de tijd dat je geen piepend piepschuim meer kan horen, is het tijd om de vloerverwarming te bevestigen met duizenden tie-rips. (En tegen de tijd dat het mij lukt om de schroef-boormachine goed te hanteren, zijn we toe aan de bovenverdieping waar “gelukkig” ook nog een heleboel vast geschroefd mag worden. Maar dat ter zijde.) En na zo’n zaterdagavond klussen, is het vaak zo rond elf uur als we ons bed opzoeken.

Toch snap ik wel steeds beter dat mensen over het verbouwen van hun huis zeggen dat het “hun kindje” is, al zou je het mij nooit horen zeggen. We stoppen samen wel heel veel tijd, zorgen en aandacht (en geld) in het huis en zien het groeien en mooier worden. En, net als na een bevalling zo schijnt te zijn, vergeet je de ellende van een huis vol zand, tegen de tijd dat de betonnen vloer ligt. Hoera! We hebben vaste grond onder onze voeten!

Het is zo leuk om te zien hoe het huis steeds meer zijn mooie karakter terug krijgt en hoe het ook steeds meer van ons wordt. En Joost en ik worden echt een goed klusteam samen. Tot nu toe hebben we nog geen last van klusstress of klusfrustraties die we op elkaar afreageren. In tegendeel: we maken veel lol tijdens het klussen, zingen mee met de radio en komen tot goede gesprekken. In dat opzicht lijken onze avonden nog best wel op die avonden van een half jaar geleden. Het geeft sowieso, net als toen, een moe en voldaan gevoel aan het eind van de avond.

Nog een paar leuke weetjes:

  • Onze verbouwing wordt ook gevolgd door Nederland Verbouwt dat door de AvroTros wordt uitgezonden op NPO3. We zullen laten weten wanneer wij op televisie komen!
  • Er zit 1,5 kilometer vloerverwarming onder de toplaag beton. Die vloerverwarming zit vast met zo’n 4000 tie-rips!
  • Voor kerst had ik een groot kerstdorp geschilderd op de muur in de deel en hadden we een grote spar uit de tuin omgezaagd als mega-kerstboom!
  • We doen mee met een beplantingsproject van Stichting Landschapsbeheer GelderlandOp 25 februari gaan we zo’n 1000 bomen en struiken planten op het weiland achter ons huis!

Bekijk hieronder het filmpje van de werkzaamheden tot nu toe!